Hannele Pokka

Vallisaari   haastattelija Markus Leikola 30.10.2022 Kirjamessut, Helsinki

Hannele Pokka

PIONEERITYÖTÄ - SUOMEN YMPÄRISTÖYHTEISTYÖ VENÄJÄLLÄ

Ympäristöministeriön entinen kansliapäällikkö kertoo siitä, kuinka Suomen ympäristöväki lähti Venäjälle. 


 Hannele Pokkaan tutustui jo 1990-luvulla. Hänen kampanjoidessaan Presidentin vaalissa. 

Tämä Markus Leikolan kädessä oleva kirja, ei ole Hannele Pokan ensimmäinen kirja, Hän on saanut julkisuutta aiemmilla kirjoillaan saamelaisia kuvaavilla kirjoillaan. Ne on kuitenkin olleet fiktio kirjoja. 

Pioneerityötä- Suomen Ympäristöyhteistyö Venäjällä  keskittyy ympäristö kysymyksiin naapuri valtiossamme, jonka kanssa meillä on pitkä raja, jolle nyt Hallituksen ministereiden päätöksellä ollaan rakentamassa piikkilanta-aitaa. Ollaan siis todella  kaukana YYA:n hengestä menneinä vuosina. Ympäristö ongelmat eivät Venäjällä ole kadonneet minnekään, olipa sota Ukrainan  Venäjän välillä ja kestipä sotatilanne miten pitkään tahansa.  Luonto on kaikkialla läsnä.

Venäjällä asutus keskittyy maan länsiosaan, jossa sijaitsee mm. pääkaupunki Moskova. Siperia esim. on valtavan suuri, harvaan asuttu alue maan itäosissa. Pinta-ala: 17 075 400 neliökilometria.  
Venäjän tasavallan alueet voi nähdä allaolevasta linkistä. 
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_aluejako#Tasavallat

Ympäristöasiat ovat aina kiinnostaneet. Entisessä elämässäni  perheessämme oli Ympäristöministeriön 
pitkä aikainen virkamies, jonka vastuulla  osaltaan olivat metsäasiat Suomessa. 
 
Ympäristö asiat eivät oikeastaan ole ykkös prioriteetti Venäjällä.  Vaikkakin Venäjän omistuksessa on suuret luonto alueet. 

”Ympäristönsuojelija voi Venäjällä joutua pidätetyksi – tai vaihtoehtoisesti hänelle luovutetaan kunniamerkki.”

Ympäristöyhteistyötä Suomen ja Venäjän välillä viriteltiin perestroikan ja glasnostin hengessä jo 1980-luvulla, jolloin venäläiset uskalsivat puhua neuvostoajan aiheuttamista ympäristöongelmista avoimesti. Suomalaiset ympäristöaktivistit osallistuivat innolla keskusteluun. 1980-luvun Pietarin hämärillä kujilla vaelsivat niin suomalaiset luonnonsuojelijat ja rock-muusikot kuin nuori Pekka Haavistokin.

Sittemmin Neuvostoliiton tilalle tuli Venäjä – perestroikan tilalle autoritäärisesti johdettu maa. Tiivis vuoropuhelu ympäristöasioissa silti jatkui. Pietarin kaupungin jätevesien lisäksi monta muutakin päästölähdettä siivottiin, ja uusia luonnonsuojelualueita perustettiin Suomen rajan tuntumaan.

Tultuaan presidentiksi vuonna 2000 Vladimir Putin lakkautti koko Venäjän silloisen ympäristöhallinnon. Tavallisten venäläisten huolta jätevuorista, myrkyllisistä kaatopaikoista ja pilatuista vesistöistä Kremlkään ei voi silti ohittaa. Suomalaisten asiantuntemukselle on kysyntää.
Kuvaliite.

HANNELE POKKA on entinen ympäristöministeriön kansliapäällikkö ja ollut tiiviisti mukana Suomen ja Venäjän ympäristöyhteistyössä. Hän on toiminut Lapin läänin maaherrana, oikeusministerinä ja kansanedustajana. Nykyään hän on ympäristövastuun työelämäprofessori Helsingin yliopistossa. Pokka on julkaissut useita kauno- ja tietokirjoja.
 
Venäläinen elämän tyyli ja tavat elää Venäjällä eivät ole sieltä siisteimmästä päästä maailmalla. 
Venäjällä sijaitsee maailman suurimmat rikkaudet jalokivi kaivoksia. Kaasualueita on laajasti. 
Venäjällä poltetaan nyt maakaasua ilmaan niin isosti, että liekki näkyy Suomeen asti – yli kuukauden kestänyt soihdutus voi viitata ongelmiin  Yle uutisoi jokin aika sitten.

Itärajan takana roihuva soihtu voi olla merkki siitä, että venäläisellä maakaasulaitoksella ei mene hyvin.

Avaruus- ja ilmailuhallintovirastoNasan tulipalotarkkailujärjestelmän satelliittikuvien mukaan venäläisen maakaasu- ja öljykonserni Gazpromin Portovajan kompressoriasemalla on havaittu liekkejä yhtä päivää lukuun ottamatta joka päivä kesäkuun 17. päivästä lähtien. Aseman läheisyydessä ei ollut muita liekkihavaintoja.

 Jokin aika sitten tuli dokumentti ohjelma Moskavan lähistöllä sijaitsevista kaatopaikoista, missä elää paperittomia venäjäisiä kaatopaikka alueella. Lohduton dokumentti, uutisissa kerrottiin myös, että näitä kadulla eläjiä on viety väkipadolla Venäjän armeijaan Ukrainan sotaan venäläisiksi  sotilaiksi.

Comments

Popular posts from this blog

Minä

My postcards