Maailman parhaat juustot on valittu - mukana myös suomalainen juusto

 

Pippuri.fi

Maailman parhaat juustot on valittu – mukana myös suomalainen juusto

Maailman parhaaksi valittu juusto tulee Sveitsistä.
Gruyere sopii hyvin esimerkiksi suolaisiin piirakoihin. Gruyere sopii hyvin esimerkiksi suolaisiin piirakoihin.
Gruyere sopii hyvin esimerkiksi suolaisiin piirakoihin. Adobe Stock/AOP

Maailman parhaaksi juustoksi on valittu sveitsiläinen Le Gruyère AOP surchoix, jonka ilmoittivat kilpailuun juustonvalmistajat Vorderfultigen ja Gourmino. Juustot laitettiin paremmuusjärjestykseen World Cheese Awards -kilpailussa Newportissa, Walesissa. Kilpailuun osallistui 4434 juustoa 42 eri maasta, ja tuomaristoon kuului asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

Tuomaristo kuvaili voittajajuustoa hienostuneeksi käsin tehdyksi juustoksi, joka sulaa kielellä ja jonka maussa on yrttisiä, hedelmäisiä ja nahkaisia vivahteita. Juustossa on paljon sekä tuoksua että makua.

Gruyère on kova sveitsiläinen juusto, joka on rakenteeltaan hieman murenevaa. Se valmistetaan lehmänmaidosta. AOP juuston nimessä kertoo alkuperästä. Merkinnällä varustettu gruyère on autenttista ja valmistettu noudattamalla perinteitä.

Gruyèret sopivat erityisen hyvin juustotarjottimelle nautittavaksi sellaisenaan tai esimerkiksi rapeiden keksien kanssa. Gruyère kuuluu myös juustofondueen ja sopii hyvin muihinkin lämpimiin ruokiin.

Suomalaiselle juustolle pronssimitali

Kilpailussa nähtiin myös suomalaista juusto-osaamista. Juustoportti osallistui kilpailuun Vuohen Grand Reserve -juustollaan, jonka esikuvana on toiminut nimenomaan gruyère. Juusto arvosteltiin kilpailussa pronssin arvoiseksi. Mitali ei ollut Juustoportille ensimmäinen. Vuoden 2018 World Cheese Awards -kilpailussa Brandy-pähkinä ja Vuoden Viinitarhuri saivat kultamitalit.

– Me valmistamme nimenomaan sveitsiläistyyppisiä juustoja, ja juustomestarimme ovat saaneet koulutusta sveitsiläisiltä juustomestareilta. Kyllä se tuntuu hyvältä, että juustomme ovat saaneet tunnustusta maailmalla, toteaa Juustoportin johtaja Niklas Keski-Kasari.

Maailman toiseksi parhaaksi juustoksi valittiin kilpailussa italialainen sinihomejuusto, De’Magin valmistama Gorgonzola Dolce DOP.

Lähteet: World Cheese Awards, Cheesesfromswitcerland.com, CNN

Comments

Popular posts from this blog

Minä

My postcards